четвер, 4 грудня 2014 р.

Лосось з медом та віскі + яблучно-журавлиновий соус

Віскі в четвер...не така вже і погана ідея ;)


Ох, яка ж це смакота. Виявляється, лосось не повинен бути таким нецікавим. Його можна не лише запекти з лимоном. Сьогодні я вам покажу набагато цікавіший варіант.

Журавлина з яблуками - прекрасне поєднання. Цей соус мені асоціюється з пізньою осінню або ранньою зимою. Дуже смачний з будь-яким м’ясом або просто із запеченою картоплею. Яблука одні з тих фруктів, які будуть підтримувати наш вітамінний запас всю зиму, тому потрібно їх використовувати в їжі. Ну а журавлина - це взагалі чудо-ягода. Дуже багата на вітаміни і зберігається всю зиму у свіжому вигляді. Вона дуже популярна в Америці та соус з неї є обов’язковим на столі у День Подяки.

А лосось...промаринований з віскі, медом та соєвим соусом. Він виходить дуже соковитим. На фото видно, що мій лосось трошки підгорів. Вам не потрібно досмажувати його до такого ж кольору. І в мене не все ідеально на кухні :)

Я подавала цю страву з обсмаженою на сковороді картоплею. Можна додати до картоплі розмарину та трошки часнику. Надзвичайно смачна та святкова страва.


Вихід: 4 порції


Потрібно:

  • 0,5 кг філе лосося
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 2 ст.л. меду
  • 5 ст.л. віскі
  • 1/4 скл. соєвого соусу
  • 1/4 скл. апельсинового соку
  • 1/2 ч.л. гострого меленого перцю
  • сіль, перець

Для яблучно-журавлинового соусу:

  • 2 скл. журавлини
  • 1 скл. нарізаних кубиками яблук
  • 1/5 скл. яблучного оцту
  • 0,5 скл. цукру
  • 2 ст.л. апельсинової цедри
  • 1 ст.л. натертого імбиря

Готуємо:

Змішати мед, віскі, соєвий соус, апельсиновий сік, сіль та гострий перець. Залити сиропом лосось та залишити, нехай промаринується. Тим часом в сотейнику змішати яблука, журавлину, оцет, цукор, цедру та імбир (можна також додати трошки кориці). Залити це все 1 скл. води та довести до кипіння. Збавити вогонь та готувати 20-25 хв. Попробувати, якщо соус занадто кислий, додати ще цукру.

Розігріти сковороду з оливковою олією на середньому вогні. Викласти лосось шкіркою вгору. Обсмажити 3-4 хв, перевернути на іншу сторону та обсмажити ще 4-5 хв або доки лосось не буде готовий. Викласти рибу на тарілку, а сироп, в якому вона маринувався вилити на сковороду. Довести до кипіння, збавити вогонь та тушити, доки він не загусне. Акуратно змазати цим сиропом лосось.

Викласти яблучно-журавлиний соус, на нього викласти лосось. Подавати з печеною картоплею.

Смачного!

Немає коментарів :

Дописати коментар